דמנציה

דמנציה היא ביטוי לירידה ביכולת התפקודית הרגילה של האדם, הנובעת מהיחלשות של יכולת הזיכרון ושל תפקודים מנטליים אחרים בהם יכולת הריכוז, קריאה, חישוב וכד'. ברוב המקרים דמנציה מאופיינת בהתקדמות איטית. בתחילה בולטת הירידה בזיכרון, ובהמשך נצפים סממנים נוספים בהם חוסר התמצאות במרחב. בשלבים מתקדמים של המחלה עשויים להופיע גם הפרעות התנהגות ושיפוט בלתי תקין. במרבית המקרים החולה אינו מודע למצבו, והסובבים אותו כגון בני המשפחה קרובים שמים לב לשינויים ההתנהגותיים המחשידים.

הצורה השכיחה ביותר של דמנציה היא מחלת האלצהיימר. עם זאת חשוב לציין, כי לא כל ירידה בזיכרון קשורה בהכרח למחלה ניוונית כמו מחלת האלצהיימר. דמנציה יכולה לנבוע גם מחוסרים תזונתיים (למשל בוויטמין B1) או משינויים אנדוקריניים כגון תת-פעילות של בלוטת התריס. הדמנציה השכיחה ביותר היא למעשה מעורבת. אבחנת סוג הדמנציה נעשה על ידי זיהוי התסמינים והסיבות. בדרך כלל תבוצע תחילה בדיקה על ידי פסיכוגריאטר (מבחן מינימטל או מבחן מוקה), בדיקות לשלילת גורמים מערכתיים שעלולים לגרום לשיטיון כמו מחלות מטבוליות, זיהומיות ומוח-וסקולריות, וכן בדיקות דימות מסוג CT ו-MRI.

דמנציה מסוג אלצהיימר – בסוג זה נגרמת פגיעה מוחית כתוצאה משקיעת חומרים במוח (חלבונים כגון עמילואיד). זו הדמנציה השכיחה ביותר, בין 60% ל-65% מהחולים מאובחנים בה. הפגיעה בזיכרון לטווח קצר הינה אחד התסמינים הראשונים המאפיינים את המחלה.

דמנציה וסקולרית – נגרמת כתוצאה מפגיעה בכלי הדם  המוחיים, כתוצאה משינויים בזרימת הדם למוח. דמנציה כזו עשויה להופיע אחרי אירוע מוחי, או כתוצאה ששינויים בזרימת הדם המפוזרים במוח, דימום במוח וכו'. סוכרת, יתר לחץ דם, רמת שומנים גבוהה בדם, קרישיות יתר ואי סדירות בקצב הלב המהווים גורמי סיכון לדמנציה וסקולארית.

דמנציה כתוצאה מפרקינסון – שקיעה של חומרים במוח, מתבטאת ברעד בגפיים.

דמנציה מסוג Lewy Body (גופיפי לוי) – באה לידי ביטוי בין היתר בהפרעות מנטליות (הפרעות בזיכרון וריכוז, קשיים בהתמצאות או בתפיסה מרחבית, הפרעות בראיה, הזיות ושינויים התנהגותיים, נטייה לישנוניות ומצבי בלבול חולפים), הפרעות תנועה (קשיים בהליכה או הפרעה בשיווי משקל, רעד, נוקשות איטיות ונטייה לנפילות – הפרעות תנועה אשר דומות לאלו המאפיינים את מחלת הפרקינסון).

דמנציה באונה המצחית (Frontal lobeFronto-temporal Dementia) – יכולה להתרחש בעקבות פגיעת ראש או נזק מוחי והיא מאופיינת בשינויים רגשיים והתנהגותיים (עד כדי הזיות), בעיה בדיבור וכל אלה בצד הבנה שמורה.

(מקורות: אתר קופ"ח כללית, אתר עמותת עמדא, אתר בי"ח איכילוב, ויקירפואה.)

עורך דין סיעוד עומד לרשותכם בכל שאלה בנוגע לתביעות ביטוח סיעודי, בטלפון 050-8766822 או במייל או באמצעות טופס יצירת קשר באתר.